Μια νέα αρχιτεκτονική επιτήρησης και ελέγχων αναδύεται στα σύνορα της Ευρώπης 
apostolisfotiadis / January 2, 2014

Εικόνα από το επιχειρησιακό κέντρο του EUROSUR στα κεντρικά της FRONTEX στην Βαρσοβία (c:Frontex)

Στις 16 Δεκεμβρίου 2013 η Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ και ο Τούρκος Yπουργός Eξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου υπέγραψαν πρωτόκολλο επανεισδοχής σύμφωνα με το οποίο όσοι εισέρχονται παράτυπα σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Τουρκία θα επιστρέφονται. Το αντάλλαγμα για την Τουρκία είναι η χαλάρωση των όρων που ισχύουν για την έκδοση βίζας Σένγκεν με προοπτική την οριστική απαλοιφή τους τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια.

Με την επίτευξη αυτής της συμφωνίας η Ευρωπαϊκή ηγεσία εγκαινιάζει μια νέα φάση στην εξέλιξη της πολιτικής της για την ασφάλεια των συνόρων με την οποία ουσιαστικά θα αποπειραθεί την μετατόπιση της ευθύνης διαχείρισης των πληθυσμιακών ροών έξω από τα νότια σύνορα της. Αυτό υπέδειξε η Επίτροπος και σε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της στην Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επάνοδο της νότιας Μεσογείου ως μεταναστευτικό δρόμο, η Επίτροπος τόνισε «σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με τις χώρες στην άλλη πλευρά της Μεσογείου. Μπορούν και αυτές να δεχθούν μετανάστες, να χτίσουν κέντρα κράτησης και να κυνηγήσουν τους διακινητές». Πολύ πιθανόν η Επίτροπος εκεί που λέει συνεργαστούμε, να εννοεί να το κάνουν αυτοί αντί για εμάς.

Η ιδέα του ελέγχου της μετανάστευσης δια αντιπροσώπου δεν είναι καινούργια στην Ευρώπη. Όπως λέει ο Δανός ερευνητής Μάρτιν Λέμπεργκ Πέντερσεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Πρότυπο Κέντρο Μεταναστευτικών Σπουδών στην Κοπεγχάγη, «η Αραβική άνοιξη έριξε καθεστώτα τα οποία ήταν βασικοί συνεργάτες της ΕΕ, χρηματοδοτούμενα ώστε να αναχαιτίζουν τις μεταναστευτικές ροές από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Μετά την πτώση τους η ΕΕ φαίνεται ότι θέλει να εγκαταστήσει παρόμοια συστήματα ελέγχου».

Μια πρώτη ένδειξη αυτής της πολιτικής είναι η επιχείρηση για την εκπαίδευση της νέας δύναμης συνοριοφυλακής, υπαίθριας και θαλάσσιας, στη Λιβύη. Η αποστολή γνωστή από το ακρωνύμιο EUBAM γίνεται υπό την αιγίδα του στρατιωτικού σκέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κοινή Πολιτική για την Άμυνα και την Ασφάλεια» (CSDP), η οποία αναβαθμίσθηκε πλήρως στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αποκάλυψε ο EUoberver το κείμενο της επιχείρησης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εκπαίδευσης και παραστρατιωτικών υπό τον φόβο της κατάρρευσης της Λιβύης και το ξέσπασμα πολέμου μεταξύ των κυρίαρχων φατριών την περιοχή.

Η εξωτερίκευση του ελέγχου των ροών σε αντιπροσώπους μπορεί να αποδειχθεί πετυχημένη μόνο εάν πρώτα στεγανοποιηθούν τα θαλάσσια Μεσογειακά σύνορα. Αυτό ωστόσο απαιτεί μια συνθέτη αρχιτεκτονική ελέγχων των πληθυσμιακών μετακινήσεων σε όλα τα νότια σύνορα της Ευρώπης. Κάτι που γνωρίζει καλά τόσο η Επίτροπος όσο και οι προκάτοχοι της θέσης της, οι οποίοι κινήθηκαν εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση ήδη εδώ και μια δεκαετία σε πάρα πολύ στενή συνεργασία με το τότε αναδυόμενο, και τώρα πια κραταιό, σύμπλεγμα παραγωγών εξοπλισμών ασφάλειας και επιτήρησης.

Περισσότερα
[ view entry ] ( 1029 views ) permalink related link $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1611 )

<<First <Back | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Next> Last>>


funded under
FP7 Co-operation
Socio-economic Sciences
and Humanities