ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ 2014: Η ΕΥΡΩΠΗ – ΦΡΟΥΡΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ 
ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ 2014: Η ΕΥΡΩΠΗ – ΦΡΟΥΡΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ & ΠΟΡΕΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/2, 5 μ.μ., Σταθμός Ηλεκτρικού Πειραιά

Όχι στη συγκάλυψη – Όχι στις «επαναπροωθήσεις» του θανάτου

Ένα μήνα μετά το έγκλημα στο Φαρμακονήσι όπου υπό την εποπτεία του λιμενικού βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό 8 παιδιά και 3 γυναίκες, οι διασωθέντες ναυαγοί ακόμα αγωνίζονται για δικαιοσύνη. Η ανάσυρση των πτωμάτων, συνέπεσε με την υποκριτική συγγνώμη του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος στην επιτροπή της Βουλής, που κατά τα άλλα κάλυψε πλήρως τους άνδρες της επιχείρησης «Φαρμακονήσι». Όμως ακόμα κι αυτή η «συγγνώμη» φαίνεται πως ήταν εκτός γραμμής της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς πριν από λίγες μέρες ο παλιός αρχηγός αντικαταστάθηκε από νέο. Την ίδια στιγμή, δημοσιογράφοι σε δήθεν μεγάλα κανάλια επιχείρησαν να βγάλουν λάδι το Λιμενικό, χρησιμοποιώντας υποτιθέμενες καταθέσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί ως πλαστές από τους πρόσφυγες που διασώθηκαν, κάνοντας κοπτοραπτική με τις συνεντεύξεις τους και επιχειρώντας να παρουσιάσουν την τοπική κοινωνία ως βέβαιη για τις αγαθές προθέσεις του λιμενικού. Παρ’ ότι διεξάγονται ταυτόχρονα 3 έρευνες (Από την εισαγγελία της Κω, το Ναυτοδικείο Πειραιά καθώς και εσωτερικά στο Λιμενικό), δεν έχει γίνει ακόμα αποδεκτή η συμμετοχή τεχνικών εμεπειρογνωμώνων εκ μέρους των οικογενειών των θυμάτων ενώ αντί για άσυλο οι διασωθέντες ναυαγοί εξασφάλισαν μετά από την γενική κατακραυγή μόνο μια προσωρινή 6/μηνη αναβολή απέλασης ως προστατευόμενοι μάρτυρες. Παρότι μετά από παρεμβάσεις αντιρατσιστικών οργανώσεων και κομμάτων έχει μειωθεί η καθημερινή πίεση των «τυχαίων» προσαγωγών των 16 διασωθέντων και παρά το γεγονός πως έχουν εφοδιαστεί με ειδικά έγγραφα, οι παρενοχλήσεις συνεχίζονται με σποραδικές προσαγωγές τους στο ΑΤ Ομονοίας. Την ίδια ώρα εξακολουθεί η παντελής απουσία του κράτους από τη στοιχειώδη υποχρέωση στήριξης των ναυαγών για τις καθημερινές τους ανάγκες, οι οποίες καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από την αλληλεγγύη.

Δηλώνουμε πως η διαφαινόμενη επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος δεν θα περάσει. Το χρωστάμε στους πατεράδες που έχασαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Το χρωστάμε σε κάθε ανώνυμο κι επώνυμο πρόσφυγα και μετανάστη που έχει πέσει θύμα των Ευρωπαϊκών κι Ελληνικών δολοφονικών παράνομων επιχειρήσεων «επαναπροώθησης» τα τελευταία χρόνια. Εχθρός μας δεν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες της φτώχειας και του πολέμου που η ΕΕ και οι «μεγάλες δυνάμεις» σε συνεργασία με την Ελλάδα υποχρεώνουν στον ξεριζωμό, ανεχόμενοι ή συνεργαζόμενοι με τα πιο αντιδραστικά καθεστώτα για να καταληστεύουν τις χώρες τους, ή διεξάγοντας ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Απέναντί μας έχουμε μια εγκληματική πολιτική με στόχο ντόπιους και μετανάστες, που άλλους τους καταδικάζει σε θάνατο στον Έβρο και το Αιγαίο, κι άλλους στο ίδιο τους το σπίτι από μαγκάλια στην προσπάθειά τους να μην ξεπαγιάσουν.

Καλούμε κάθε συλλογικότητα και κοινωνικό φορέα, κάθε ντόπιο και μετανάστη σε ένα μεγάλο Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο διεκδίκησης δικαιοσύνης, την Παρασκευή 28 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ. στο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης με κατάληξη το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Απαιτούμε:

· Να μη χαθούν κρίσιμα στοιχεία για τη διαλεύκανση των συνθηκών του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι
· Άσυλο στους διασωθέντες ναυαγούς και σε κάθε πρόσφυγα
· Να σταματήσουν οι παράνομες δολοφονικές επαναπροωθήσεις
· Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να σταματήσει η απάνθρωπη πολύμηνη κράτηση των προσφύγων και των μεταναστών σε αστυνομικά τμήματα

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Μαροκινή Κοινότητα Ελλάδας, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Action Congo, Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», Αντιφασιστικές Συλλογικότητες Πειραιά, Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, Κίνηση Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Τουρκίας – Ελλάδας, Αφγανική Κοινότητα, Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών, Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, Δημοτική Κίνηση «Λιμάνι της Αγωνίας», Οικολόγοι Πράσινοι, Αντιεξουσιαστική Κίνηση, Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά
[ view entry ] ( 1078 views ) permalink $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1471 )
ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ, ΑΘΗΝΑ. Πολιτικές ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, δικαιώματα, αλληλεγγύη 


http://www.embros.gr
http://embros-theater.blogspot.gr/


Δελτίο Τύπου
13/2/2014

ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ, ΑΘΗΝΑ
Πολιτικές ελέγχου των μεταναστευτικών ροών, δικαιώματα, αλληλεγγύηΜε αφορμή τον πνιγμό 11 ανθρώπων, οκτώ παιδιών και τριών γυναικών στο Φαρμακονήσι, το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (Ρήγα Παλαμήδη 2, Ψυρρή) διοργανώνει το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2014, από τις 12 το μεσημέρι ώς τα μεσάνυχτα, ημερίδα αφιερωμένη στο μεταναστευτικό ζήτημα στην Ευρώπη και την Ελλάδα.
Σκοπός της διοργάνωσης είναι να αναδείξει πολύπλευρα όχι μόνο τις πτυχές της πρόσφατης τραγωδίας στο Φαρμακονήσι, αλλά και να ευαισθητοποιήσει ένα ευρύτερο κοινό σχετικά με τα μεγάλα διακυβεύματα που θέτουν στον αιώνα μας οι μεταναστευτικές ροές και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εθνικών κρατών.
Η ημερίδα περιλαμβάνει εργαστήριο μεταξοτυπίας - παραγωγής αφισών, προβολή τεκμηριωτικού υλικού (φωτογραφικού και video), καλλιτεχνικές δράσεις και περφόρμανς, εργαστήριο-συζήτηση με θέμα ”Πρακτικές αυτοοργάνωσης μεταναστών–προσφύγων και κινήματα αλληλεγγύης”, καθώς και δύο κεντρικές συζητήσεις, η πρώτη επικεντρωμένη στο ελληνικό παράδειγμα (πολιτική συνόρων, Έβρος, Λευκάδα, Αιγαίο, τραγωδία στο Φαρμακονήσι), η δεύτερη αφιερωμένη στην υπό διαμόρφωση αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και τις προκλήσεις που συνεπάγεται τόσο για τους μετανάστες και πρόσφυγες όσο και γενικότερα για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Στις συζητήσεις συμμετέχουν με εισηγήσεις ή/και παρεμβάσεις:
Javied Aslam, Πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα»
Ashraf Hasno, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Αποδήμων Ελεύθερων Σύριων Ελλάδας

Nasim Lomani, Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών
Lauretta Macauley και Ester Oku, Ένωση Αφρικανών Γυναικών

Kazim Rooish, Γενικός Γραμματέας της Κοινότητας των Αφγανών Μεταναστών & Προσφύγων στην Ελλάδα
Νίκος Γκιωνάκης, ψυχολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Ημέρας Βαβέλ
Γιάννα Κούρτοβικ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Βασίλης Παπαστεργίου, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών
Δημήτρης Παρσάνογλου, ερευνητής, κοινωνιολόγος της μετανάστευσης
Δήμητρα Σπαθαρίδου, συντονίστρια δράσεων και ακτιβισμού της Διεθνούς Αμνηστείας
Ελένη Τάκου, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας / μέλος Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)
Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Αποστόλης Φωτιάδης, δημοσιογράφος
Συμμετέχουν και στηρίζουν την ημερίδα:
Αφγανική κοινότητα, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας , Σύλλογος Σύρων - Συριακή κοινότητα, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), «Τα Πίσω θρανία» - Πρωτοβουλία για εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις, Πρωτοβουλία ενάντια στα κέντρα κράτησης, Αsante , Υ.R.Ε./Anti nazi zone

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα συγκεντρωθούν χρήματα που θα κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό για ενίσχυση των επιζησάντων της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι και για να καλυφθούν τα έξοδα μεταφοράς των νεκρών τους στον τόπο προέλευσής τους.

Οι συζητήσεις θα μεταδοθούν ζωντανά στο Διαδίκτυο (real streaming) από το ThePressProject (http://www.thepressproject.gr/)
[ view entry ] ( 1157 views ) permalink $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1581 )
Greece Hoping for Asylum, Deutsche Welle, reportage  


[ view entry ] ( 1120 views ) permalink $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1601 )
Μια νέα αρχιτεκτονική επιτήρησης και ελέγχων αναδύεται στα σύνορα της Ευρώπης 
apostolisfotiadis / January 2, 2014

Εικόνα από το επιχειρησιακό κέντρο του EUROSUR στα κεντρικά της FRONTEX στην Βαρσοβία (c:Frontex)

Στις 16 Δεκεμβρίου 2013 η Επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ και ο Τούρκος Yπουργός Eξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου υπέγραψαν πρωτόκολλο επανεισδοχής σύμφωνα με το οποίο όσοι εισέρχονται παράτυπα σε ευρωπαϊκό έδαφος από την Τουρκία θα επιστρέφονται. Το αντάλλαγμα για την Τουρκία είναι η χαλάρωση των όρων που ισχύουν για την έκδοση βίζας Σένγκεν με προοπτική την οριστική απαλοιφή τους τα επόμενα τρεισήμισι χρόνια.

Με την επίτευξη αυτής της συμφωνίας η Ευρωπαϊκή ηγεσία εγκαινιάζει μια νέα φάση στην εξέλιξη της πολιτικής της για την ασφάλεια των συνόρων με την οποία ουσιαστικά θα αποπειραθεί την μετατόπιση της ευθύνης διαχείρισης των πληθυσμιακών ροών έξω από τα νότια σύνορα της. Αυτό υπέδειξε η Επίτροπος και σε συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της στην Αθήνα.

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επάνοδο της νότιας Μεσογείου ως μεταναστευτικό δρόμο, η Επίτροπος τόνισε «σκοπεύουμε να συνεργαστούμε με τις χώρες στην άλλη πλευρά της Μεσογείου. Μπορούν και αυτές να δεχθούν μετανάστες, να χτίσουν κέντρα κράτησης και να κυνηγήσουν τους διακινητές». Πολύ πιθανόν η Επίτροπος εκεί που λέει συνεργαστούμε, να εννοεί να το κάνουν αυτοί αντί για εμάς.

Η ιδέα του ελέγχου της μετανάστευσης δια αντιπροσώπου δεν είναι καινούργια στην Ευρώπη. Όπως λέει ο Δανός ερευνητής Μάρτιν Λέμπεργκ Πέντερσεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Πρότυπο Κέντρο Μεταναστευτικών Σπουδών στην Κοπεγχάγη, «η Αραβική άνοιξη έριξε καθεστώτα τα οποία ήταν βασικοί συνεργάτες της ΕΕ, χρηματοδοτούμενα ώστε να αναχαιτίζουν τις μεταναστευτικές ροές από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Μετά την πτώση τους η ΕΕ φαίνεται ότι θέλει να εγκαταστήσει παρόμοια συστήματα ελέγχου».

Μια πρώτη ένδειξη αυτής της πολιτικής είναι η επιχείρηση για την εκπαίδευση της νέας δύναμης συνοριοφυλακής, υπαίθριας και θαλάσσιας, στη Λιβύη. Η αποστολή γνωστή από το ακρωνύμιο EUBAM γίνεται υπό την αιγίδα του στρατιωτικού σκέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κοινή Πολιτική για την Άμυνα και την Ασφάλεια» (CSDP), η οποία αναβαθμίσθηκε πλήρως στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως αποκάλυψε ο EUoberver το κείμενο της επιχείρησης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο εκπαίδευσης και παραστρατιωτικών υπό τον φόβο της κατάρρευσης της Λιβύης και το ξέσπασμα πολέμου μεταξύ των κυρίαρχων φατριών την περιοχή.

Η εξωτερίκευση του ελέγχου των ροών σε αντιπροσώπους μπορεί να αποδειχθεί πετυχημένη μόνο εάν πρώτα στεγανοποιηθούν τα θαλάσσια Μεσογειακά σύνορα. Αυτό ωστόσο απαιτεί μια συνθέτη αρχιτεκτονική ελέγχων των πληθυσμιακών μετακινήσεων σε όλα τα νότια σύνορα της Ευρώπης. Κάτι που γνωρίζει καλά τόσο η Επίτροπος όσο και οι προκάτοχοι της θέσης της, οι οποίοι κινήθηκαν εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση ήδη εδώ και μια δεκαετία σε πάρα πολύ στενή συνεργασία με το τότε αναδυόμενο, και τώρα πια κραταιό, σύμπλεγμα παραγωγών εξοπλισμών ασφάλειας και επιτήρησης.

Περισσότερα
[ view entry ] ( 1088 views ) permalink related link $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1723 )
Systematic push backs of refugees at the Greek border 

Pro Asyl’s report “PUSHED BACK” reveals systematic push backs of refugees in the Aegean Sea, from Greek Islands and at the Greek-Turkish land border.

The majority of the victims are refugees from Syria – men, women, children, babies, and people suffering from severe illness - trying to enter Europe to seek international protection or to reunite with their families. While the EU publicly repeats its commitment to stand by Syrian refugees, their fundamental human rights are being violated at the European border.

According to the interviewees’ eyewitness accounts, it can be estimated that over 2,000 persons were pushed back, given the make-up of the groups they travelled with. The PRO ASYL report accuses the Greek government, the border police and the coastguard of these practices, and raises the question of wider European complicity.

Report "PUSHED BACK - systematic human rights violations against refugees in the aegean sea and at the greek-turkish land border" (pdf)

more
[ view entry ] ( 1151 views ) permalink related link $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1537 )

<<First <Back | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Next> Last>>


funded under
FP7 Co-operation
Socio-economic Sciences
and Humanities